De Art-repreneur

zaterdag 1 december 2018

De Art-repreneur

‘Heb jij veel positiviteit om je heen?’ ‘Voer jij het gesprek met je hart keihard?’ ‘Niemand wordt per ongeluk rijk’ En nog zo’n open deur: ‘Lever zoveel mogelijk waarde aan zoveel mogelijk mensen’ Zomaar wat quotes die de Art-repreneur die ik volg op Instagram de wereld inslingert. Deze coach voor kunstenaars is vooral bezig met het opbouwen van een eigen klantenkring. En geef hem eens ongelijk. Zijn pijp moet ook roken. Hij doet dat slim. Hij tilt bij iedere post een tipje van zijn wijsheidsluier op, maar laat de kern bedekt. Want, antwoordt hij steevast onder iedere like en reactie: Heb je je al ingeschreven voor mijn kennismakingsevent Kunstenaars Verdien Beter? Wees er snel bij, er zijn nog maar enkele kaarten. Kom naar mijn event, dan kun je een succesvol kunstenaar worden. Investeer in je toekomst! De echt goede tips ontvang je nadat je je hebt ingeschreven voor een workshop.

En de Art-repreneur heeft een punt. Van onze overheid hoef je het schip met dubbeltjes niet meer te verwachten. Zij faciliteert de kunstenaar steeds kariger. De beeldend kunstenaar heeft het moeilijk. Wil je van je kunst kunnen leven en niet allelei bijbaantjes nodig hebben om het hoofd boven water te houden, dan word je naast kunstenaar ook ondernemer. En een entrepreneur word je niet zomaar. De meeste kunstenaars kunnen wel wat lesjes gebruiken.

Van de meeste quotes word ik niet warm of koud. Meestal neem ik de retoriek met een korreltje zout, maar af en toe blijft er toch iets haken. Word ik geprikkeld en aangezet tot nadenken. Bijvoorbeeld: heb jij al haters? Want als je geen haters hebt, heb je waarschijnlijk ook geen lovers. Als je haters hebt, betekent het dat je extreem jezelf bent en dat naar buiten brengt. Onverschilligheid is de dood voor de kunst. Als mensen ijselijk stil blijven als ze je werk bekijken, dan is dat meestal een slecht teken. Of het zegt ze niks, of ze vinden het ronduit lelijk. Daar heb ik natuurlijk ook wel eens last van. Zal ik niet ontkennen. Maar op zich hoeft dat dus niet erg te zijn. Integendeel, het moet zelfs, zegt de goeroe.

En in het verlengde hiervan: ‘ga extremer jouw ding doen en slinger het zo ongefilterd mogelijk de wereld in. Een juweeltje toch? Daar ga ik mijn voordeel mee doen. Gratis advies. Op Instagram. Ik heb weer wat verdiend. Nu nog even uitzoeken wat dat dan betekent. Mijn ding zo ongefilterd mogelijk de wereld inslingeren.