Instagram

donderdag 2 september 2021

Instagram is een plaatjesmedium, dus bijzonder geschikt voor het delen van kunst. Het geeft kansen om van anderen te leren en geïnspireerd te worden door wat anderen maken. Het is leerzaam om mede-kunstenaars advies te vragen en zelf ook vragen te beantwoorden als collega's die aan jou stellen.

Dé manier om volgers te krijgen is het liken van berichten die je leuk vindt. Nog beter is het om een welgemeende reactie te plaatsen. De eigenaars van deze berichten zullen dan ook jouw berichten bekijken en als ze je werk kunnen waarderen zullen ze een paar berichten van jou liken. Meestal een stuk of drie, en vaak ook meer. Je weet dan dan ze belangstelling hebben en je gaat die personen volgen. Zij zullen jou dan meestal ook terug volgen. Als anderen initiatief naar jou nemen en minstens drie van jouw berichten liken, gaat het op dezelfde manier. Ook dan is er wederzijdse erkenning en toevoeging.

Dan zijn er de narcisten. Zij zijn er op uit om zoveel mogelijk aandacht voor zichzelf te genereren. Ze fotograferen, of laten zich fotograferen naast hun kunstwerken. Meestal met een mobieltje in hun hand waar ze smachtend naar kijken. Of ze zijn erg schaars gekleed. De narcisten zullen een rij berichten van je liken. Als jij vervolgens hun berichtjes een like geeft, volgen ze je. Jij volgt hen. De volgende dag knikkeren ze je er direct weer uit. Je kunt narcisten herkennen aan de enorme disbalans tussen mensen die ze zelf volgen en mensen waar ze door gevolgd worden. Ze worden bijvoorbeeld door 3000 mensen gevolgd en ze volgen er zelf maar 20. Dan weet je genoeg. En meestal begin ik er dan zoiezo niet aan. Behalve wanneer het werk echt waanzinnig goed is. En dat gebeurt ook best wel eens. Als ik, aan de andere kant uitgenodigd word door iemand met echt 'slecht' of onaansprekend werk, dan ga ik vanzelfsprekend niet in op de uitnodiging. Maar nooit iemand eerst accepteren en hem of haar er meteen weer uitgooien nadat je de buit binnen hebt.

Behandel een ander zoals jij ook zelf behandeld wilt worden. Deze verstandige leefregel, die we in het normale leven vaak hanteren, geldt wat mij betreft ook voor Instagram.