Werken op maat

maandag 9 juli 2018

Werken op maat

Eén van de interessantste kanten van mijn werk zijn de uitdagingen die vreemden of betrekkelijk vreemden mij voorschotelen. Dan wordt er een beroep gedaan op mijn probleemoplossend vermogen.

Zo kwam er een keer een meneer aan de deur die mij vroeg om twee schilderijen van zijn overleden vrouw af te maken. De twee werken stonden al enige jaren te wachten op de ezel in de werkkamer van de vrouw. De kamer was nog volledig in tact. De uitdaging lag in het respectvol finishen van de schilderijen in de aard en aanpak van de overledene. Langzamerhand kwam ik door de kleine gesprekken bij de koffie met deze meneer iets meer te weten over de instelling en inzichten van zijn vrouw. Zodat er geen stijlbreuk zou zijn in de werken. Wat een eervolle opdracht.

Poosje later kwam er iemand die vroeg of ik een schildering wilde maken op de (grote) afzuigkap van de hamburgerhoek in zijn snackbar. Wie verzint er nou zoiets. Dan ga je toch vol energie koeien en burgers schilderen. Echt een out-of-the-box opdracht!

Op het moment ‘repareer’ ik een muurschildering. Het is meer bijwerken. Witte plekken wegwerken. Een muurschildering van een inmiddels overleden Westlandse kunstenaar. Door vocht in de muren (dat inmiddels weg is door goede isolatie) is de schildering gaan bladderen. Inspiratie voor deze schildering was een werk van een 17de eeuwse kunstschilder uit Nederland. Dus de oorspronkelijke plaatjes van het schilderij zoeken en dan maar puzzelen. Kleuren zoeken en kleuren mengen. Het leukste dat er is. Schilderen is toveren. Na de juiste kleuren gevonden te hebben komt de schildering weer tevoorschijn. Magie!

Hoop dat er nog veel meer van die gekke opdrachten langs komen.